FUE saç ekim yöntemi nedir? sorusuna yanıt arayalım. 1990’lı yıllarda ortaya çıkan FUE tekniği (Folliculer Unit Exration) “hücresel ekim” olarak da adlandırılır. Cerrahi bir uygulamaya gerek olmaksızın kişinin saç dökülmesinin az ve saç sıklığının yoğun olduğu iki kulak arasındaki enseden yani donör bölgeden “punch” ismi verilen 0.7-1 mm’lik çok ince iğnelerle saç köklerinin yani greftlerin tek tek alınması işlemidir.
FUE Saç Ekim Yöntemi Nedir?
Saç ekiminde en çok kullanılan ve saç ekimi yaptıracak kişiler tarafından en çok tercih edilen yöntemdir. Tercih edilmesinin başlıca sebebi; FUT tekniğine kıyasla, donör bölgesinde ve saç ekimi yapılan bölgede herhangi bir yara izi kalmaması ve saç yapısının estetik görünümünü de kaybetmemesindendir. Saç ekimi işlemi tamamlandıktan sonra küçük kızarıkların ve bölgesel kabuklanmaların meydana gelmesi ise olağandır. Bu çok normal ve sıklıkla karşılaşılan bir durum olup, endişe edilmemelidir.
Neden bu teknik?
FUE tekniği uygulanmadan önce kişinin kafasına lokal anestezi yapıldığı için operasyon sırasında bir acı veya ağrı hissedilmemektedir. Lokal anestezi kafa bölgesine iğne ile yapıldığından, kişi sadece 1-2 dakikalık bir acı hissedebilmektedir. Operasyon gerçekleşirken kişi, hatta bu süreç boyunca müzik dinleyebilmekte, televizyon izleyebilmekte, kitap veya dergi okuyabilmektedir. Kişi ağrısız bir operasyon geçirmiş ve sonucunda da saç doğal görünümünü kaybetmemiş olur. İşlemin tamamlanma süresi 4-8 saat aralığında değişim göstermektedir. Kişinin saç dökülmesi oranına bağlı olarak ihtiyaç duyulan greft sayısına ve kişinin saç dokusuna göre bu süreç değişmektedir. 3000 greft ekim işlemi 5-6 saat sürerken 3500-4000 greft ekimi 7-9 saati bulmaktadır. Saç ekimi merkezimizde bir seansta 4000 saç köküne kadar saç ekimi yapabilmekteyiz.
FUE Tekniğinin Uygulanması
- 1. Aşama: Bu aşamada uzman doktor tarafından kişinin detaylı saç analizi yapılmaktadır. Saç çizgisi, uzman doktor tarafından, kişinin de onayıyla beraber belirlenmektedir.
- 2. Aşama: Bu aşamada kafa bölgesindeki saçlar tıraş edilmektedir. Saç köklerinin alınacağı donör bölge antiseptik solüsyonlar ile silinerek steril bir alan oluşturulmakta ve kafa bölgesine iğne ile lokal anestezi yapılmaktadır.
- 3. Aşama: Lokal anestezi ile kafa bölgesi uyuşturulduktan sonra saç kökleri micro motor ile tek tek toplanır. Bu işlemin ne kadar süreceği ihtiyaç duyulan greft sayısına göre değişim göstermektedir. Toplanan greftler özel salüsyonlar ile muhafaza edilmektedir. FUE tekniği kullanılarak yapılacak ekime hasta hazır olmalıdır.
- 4. Aşama: Saç ekiminin yapılacağı bölgeye saç kanalları hazırlanır. Kanal açma işlemi saç köklerinin sıklığını, yönünü ve saç doğallığını belirleyen işlemdir. Greftlerin ekilmesi için açılan kanalların sık ve ince şekilde açılması zahmetli ve zorlu bir işlemdir. Bu işlem profesyonel bir ekip gerektirir. Saç ekim merkezimiz bu konuda farkını ortaya koyacaktır.
- 5. Aşama: Donör bölgeden toplanan greftler yani saç kökleri açılan kanallara, kişinin saç yapısına göre ekilmektedir. Saç ekimi işlemi tamamlandıktan sonra kafa bölgesi salüsyonlarla ile ufak dokunuşlarla temizlenir. Ekibimiz tarafından kişiye saç ekim sonrası gerekli bilgiler verilir. Kişi isterse gün içerisinde taburcu olabilir veya saç ekim merkezimizde bir gece misafirimiz olarak da kalabilir. Saç ekimi operasyonu sonrası, saç köklerinin alındığı donör bölgesinde hafif sızıntı tarzında kanamalar olmaktadır. İkinci günün ardından alın, şakak ve gözaltlarında ödemler oluşabilmektedir. Bu beklenen bir durumdur. FUE yöntemi ile yapılan saç ekiminden sonra ilk ay, ekimi yapılan saçların kökleri, içeride kalacak şekilde geçici bir dökülme ve dinlenme evresine girerler ve saçlar bir kez geçici olarak dökülür. Saçlar 3-4 ay sonra sağlıklı bir şekilde çıkmaya başlar. Saçın çıkması ile olağan kaşıntı ya da sivilce oluşmaktadır. 5-7 ay sonra ekilen bölgedeki saç kökleri, %50 oranında çıkmasını tamamlamaktadır. Saç ekiminden sonra geçen 1 yıl içerisinde sonucu net şekilde görebilirsiniz.